Valikko Sulje

Keski-Suomen avoin AM-keskimatkan kilpailu sunnuntaina 19.9.2021

Ratamestarien mietteitä

Am-keskimatkan rastipisteet (reilu 40) on katsottu, radat suunniteltu ja kartat tulostettu. Pukitkin ovat jo valmiina ja valvoja käynyt maastossa. Kaikki alkaa olla siis lähes valmista tämän vuoden syksyistä am-keskimatkaa varten. Ratakarttojen pussitukset sekä leimasinten ja lippujen vienti ym. pientä puuhaa ennen kisoja ovat toki vielä edessäpäin.

Tämänvuotiset kisat käydään Vaajakoskentien ja Jyväskyläntien välisellä Hallamäen alueella, jossa ei tiettävästi ole aiemmin kisailtu. Kilpailukeskuksena toimii Scania-keskuksen viereinen tie/niittyalue paikoituksen sijaitessa Scania-keskuksen pihassa. Kartan maastotyön ja piirustuksen on tehnyt Juha Lehtimäki 2019-21. Joitain huomaamiamme muutoksia on päivitetty karttaan vielä maastokäynnin pohjalta.

Hallamäen alueelta löytyy monenlaista maastopohjaa. Kivikkoisimpia alueita on pyritty välttämään ratojen suunnittelussa. Aluetta hallitsee itse Hallamäki, mutta ympärillä on useampia pienehköjä osin avokallioisiakin mäkiä. Mäistä suurin eli Hallamäki kohoaa 45 metrin korkeuteen kilpailukeskuksen tasoon nähden. Pääosin mäntyvaltainen paikoin karukin maasto on kaksijakoinen niin näkyväisyydeltään kuin kulkukelpoisuudeltaankin. Länsiosa on avoimempaa, parempipohjaista ja suurempaa puustoa kasvavaa metsämaastoa. Itäosa on taas taimikkoisempaa ja paikoin kivikkoistakin. Soita ei juurikaan ole, lähinnä yksi vähän isompi suoalue. Metsän harvennuksia löytyy alueelta jonkin verran, mutta niistä ei ole pahemmin haittaa. Ulkoilijoiden aikaansaamia polku-uria maastossa on yllättävän paljon sekä lisäksi yksi metsäautotie ja kärrypolku. Maastomuotoja ja rastipisteitä on alueella mukavanlaisesti, joten ratojen ja suunnistustehtävien laadinta siltä osin oli suht helppoa.

Maastossa on alueeseen nähden paljon rasteja, joten muistakaa rastikoodien tarkastus ennen leimaamista. Monilla radoilla radat kulkevat ristiin, joten olkaapa tarkkoja, että luette oikeaa rastiväliä.

Toivotamme kaikki suunnistajat tervetulleiksi Laukaan Hallamäkeen nauttimaan keskisuomalaisittain ihan mukavasta maastosta, sekä tietenkin huoltajat kannustamaan suunnistajia koronasäännöt huomioiden.

Ratamestarit Janne Valkonen ja Juha Lehtimäki